Eén land, twee talen

België uit het leven gegrepen
Een originele analyse van verhalen over de problemen van het leven in een tweetalig land
Een heel andere kijk op de taal- en communautaire problematiek
De verhalen brengen aan het licht wat in debatten en tegenover opiniepeilers dikwijls, bewust of onbewust, verzwegen wordt
Het boek maakt duidelijk dat leven in een tweetalig land niet alleen zorgt voor institutionele, maar ook voor dagdagelijkse problemen
Eén land/twee talen laat zien hoe een reeks dagdagelijkse ervaringen en hun interpretatie door middel van algemene scenario's de gemeenschappen ver van elkaar houdt.
Over het boek

Al sinds het ontstaan van België lijkt de kloof tussen de twee belangrijkste taalgemeenschappen alsmaar groter te worden. Die kloof werd al grondig bestudeerd op politiek, sociologisch en historisch vlak, maar nooit eerder toonde onderzoek aan hoe de Vlaming, de Waal, de Brusselaar of de Belg tout court er tegenover staat. In Eén land | twee talen gaan de auteurs niet op zoek naar de voor- of tegenstanders van een splitsing of de best mogelijke politieke constellatie voor ons land. Net door te luisteren naar persoonlijke getuigenissen proberen ze een culturele dialoog op te starten en het taalprobleem op de meest persoonlijke schaal te begrijpen. Eén land | twee talen biedt een verrassende analyse van persoonlijke verhalen over het leven in een tweetalig land. Onthullende verhalen brengen aan het licht wat in debatten en opiniepeilingen vaak - bewust of onbewust - verzwegen wordt.

Kobe De Keere behaalde een Master in de filosofie aan de UGent en studeerde daarna sociologie aan de VUB. Momenteel is hij lid van de vakgroep TOR van de VUB.

Mark Elchardus is socioloog, em. prof. aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij werkte vooral rond tijdsordening en culturele sociologie. Hij is een veelgevraagd expert in de media.

Mark Elchardus is professor emeritus of sociology at the Free University of Brussels (VUB) and chairman of the Foundation P&V.

Olivier Servais is als hoogleraar antropologie en sociologie verbonden aan de UCL en aan het Institute of Analysis of Change in Contemporary and Historical Societies (IACCHOS).

Technische info

EAN
9789020993004
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 13cm x 22cm
Verschijningsdatum: 01/03/2011
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 96
NUR Omschrijving: Cultuursociologie
Uitgever: LannooCampus